|
|
ΑΣΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της θεωρίας των ασαφών συνόλων, χρησιμοποιήθηκε για την τομή και την ένωση δύο συνόλων οι εκφράσεις: (A*B)(x)=A(x)B(x) και (A+B)(x)=A(x)+B(x)-A(x)B(x) που είναι δανεισμένες από την θεωρία των πιθανοτήτων και αφορούν την πιθανότητα της ένωσης και της τομής δύο ενδεχομένων. Στη συνέχεια όμως έγινε σαφής διαχωρισμός των ασαφών συνόλων και του χώρου πιθανότητας με αποτέλεσμα πιο γενικές εκφράσεις για την ένωση και την τομή να χρησιμοποιούνται. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία έκφραση που χρησιμοποιείται για να υλοποιήσει την τομή ή την ένωση δύο ασαφών συνόλων είναι: A+X=X , A*X=A 2. Αντιμεταθετικότητα: A+B=B+A , A*B=B*A 3. Προσεταιριστικότητα: A*(B*C)=(A*B)*C , A+(B+C)=(A+B)+C Παρατηρείστε ότι θεωρώντας τη συνάρτηση ομάδας σαν ένα μέτρο αλήθειας μιας πρότασης, όλες οι παραπάνω εκφράσεις έχουν μια λογική βάση. Όσον αφορά τις οριακές συνθήκες, προκύπτει ότι στο όριό τους οι εκφράσεις που υλοποιούνται με ασαφή σύνολα είναι εφαρμόσιμες στη δυαδική λογική.
Η προσεταιριστικότητα επίσης δείχνει ότι η αλήθεια μιας πρότασης δεν εξαρτάται από την σειρά των επιμέρους μελών της. Έτσι, η υλοποίηση της συνάρτησης που χρησιμοποιείται για την τομή και την ένωση δύο ασαφών συνόλων αποτελεί μια επιλογή που έχει να κάνει με το σχεδιαστή και εξαρτάται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η πιο συνηθισμένη υλοποίηση γίνεται με τη βοήθεια των
s-πράξεων και t-πράξεων. Παρακάτω δίνουμε μερικές εκφράσεις για αυτές τις πράξεις: t-πράξεις. Είναι επίσης φανερό από τις παραπάνω εκφράσεις αλλά και από τον ορισμό των s και t πράξεων, ότι για κάθε t πράξη εξάγεται μία s πράξη με τη σχέση: x s y = 1- (1-x) t (1-y) που δεν είναι τίποτε άλλο από το θεώρημα De Morgan. i(t)=1-3ΣxΣy (x t y) όπου με το σύμβολο Σ εννοούμε το γενικευμένο άθροισμα που στην περίπτωση συνεχών μεταβλητών είναι ολοκλήρωμα, και με το σύμβολο L(c) εννοούμε το μήκος της καμπύλης c=x t y. Και οι δύο αυτοί δείκτες αυξάνουν με την αύξηση του βαθμού αλληλεπίδρασης που εισάγει η συγκεκριμένη t πράξη.
Μια άλλη βασική έννοια για ένα ασαφές σύνολο A είναι η α-τομή που συμβολίζεται με Aa. Η α-τομή δίνεται από τη σχέση: Aa={ xΞX | A(x)£a } Μια προφανής χρήση της α-τομής είναι η μετατροπή ενός ασαφούς συνόλου σε ένα κανονικό αντιστοιχίζοντας την τιμή ένα σε όσα στοιχεία ανήκουν στην α-τομή και μηδέν στα υπόλοιπα. Επίσης, χρησιμοποιώντας για την υλοποίηση της ένωσης την πράξη sup προκύπτει ότι: A= +aΞ[0,1] (aAa) Μερικές άλλες βασικές πράξεις που χρησιμοποιούνται στα ασαφή σύνολα δίνονται παρακάτω:
Δείτε επίσης:
|