Η αναπαράσταση της γνώσης είναι μια από τις πιο βασικές περιοχές στην τεχνητή νοημοσύνη. Συνήθως επιτυγχάνεται με λεξικούς κανόνες του τύπου:
"Αν συμβαίνει ... τότε ..."
Η δυσκολία που προκύπτει εδώ είναι η αναπαράσταση γνώσης η οποία από τη φύση της έχει μια αβεβαιότητα ή δεν είναι καλά προσδιορισμένη. Ας δούμε τις παρακάτω προτάσεις που προσδιορίζουν κάποια συνεπαγωγή και συναντιόνται στην καθημερινή μας ζωή:
1) Συνήθως μου παίρνει περίπου μια ώρα για να πάω από το σπίτι μου στη δουλειά μου όταν έχει μεγάλη κίνηση.
2) Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν πως η πιθανότητα ενός
μεγάλου σεισμού στο κοντινό μέλλον είναι
πολύ χαμηλή.
3) Οι μικρές αυξήσεις των μισθών δε φαίνεται να επηρεάζει
πολύ την κίνηση στην αγορά.
Οι έντονες λέξεις στις παραπάνω προτάσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα ονόματα ασαφών χαρακτηρισμών. Οι συμβατική προσέγγιση της αναπαράστασης γνώσης είναι υποχρεωμένη να έρθει αντιμέτωπη με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Η δυσκολία που προκύπτει τότε είναι σχεδόν ανυπέρβλητη γιατί οι πιο πολλοί από αυτούς τους χαρακτηρισμούς είναι από τη φύση τους ασαφείς και δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν.
Η ανάπτυξη της ασαφούς λογικής έγινε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έτσι, χαρακτηρισμοί όπως αυτοί που φαίνονται με έντονα γράμματα στις παραπάνω προτάσεις αποκτούν με την εισαγωγή της ασαφούς λογικής πολύ καλά ορισμένη σημασία.